Så kopplar du ned – en aning
Hur påverkas vi av att ständigt stirra ned mot mobilskärmarna i stället för att vara närvarande i nuet? Micke Darmell vill få oss att tänka efter hur vi använder vår uppkopplade tid och vad vi försakar på vägen.
– Det är den största och snabbaste förändringen i människans miljö, ändå ifrågasätter vi det inte, säger han.
Forskare varnar för att vi får betala vårt uppkopplade liv både fysiskt, neurobiologiskt och relationsmässigt. Men framför allt kostar det tid.
– Ger slösurfandet dig något, egentligen? Om ja, fortsätt, om nej, så gör något annat, säger Micke Darmell som skrivit en debattbok i ämnet.
Varje dag ägnar vi svenskar fyra gånger mer tid åt att följa flödet på Facebook, Twitter och Instagram, än åt våra egna barn. Micke Darmell tvivlar på att det är så vi verkligen vill ha det.
– Den digitala revolutionen är över för länge sen. Det gick snabbt och vi köpte allt. Men nu bör vi fråga oss hur vi vill leva vårt nya, uppkopplade liv.
Micke Darmell är själv facebookare, twittrare och instagrammare. Så sociala medier har han inte något emot utan är nyfikan på allt nytt. Redan i slutet av 90-talet hade Micke en Nokia Communicator i handen.
– Det var så jag först märkte att uppkopplingen var ett problem för fler än bara mig själv. Många hade problem med fingrandet på mobilen under sina möten på jobbet.
Detta, att vi rastlöst plockar upp mobilen ur fickan så fort vi har en minut över, har blivit en del av vilka vi är. Det är den största och snabbaste förändringen i människans miljö och tillvaro någonsin, och debatten har vaknat. Den har dock en tendens att bli svart eller vit, vilket Micke beklagar.
– Det är antingen proffs på sociala medier som uttalar sig om alla fördelar. Eller mindfulness-gurus som förkastar det helt. Jag blir också missförstådd. "Du är väl emot du", säger man.
Mer tid på facebook än med våra barn
I sin senaste bok ”Uppkopplad eller avkopplad : om konsten att verka i en uppkopplad värld ” boken tar Micke Darmell avstamp i en undersökning från 1992, då människor fick säga vad de ville ha mer av i livet. Svaret blev: Tid!
Att vi nu, 2013, sitter 75 minuter om dagen på sociala medier, medan vi samtidigt bara ger våra barn 17 minuter, undrar Micke om det var det verkligen var det här var vad vi ville ha mer tid till.
– Datorer och mobiler är otroliga hjälpmedel på så många sätt. Att skypa med sin dotter som reser i Afrika är fantastiskt. Att man kan kolla vädret likaså. Men det räcker ju oftast inte med SMHI, utan vi går vidare till yr.no och klart.se också. Att vi sitter och fotograferar maten och lägger upp bilden på Instagram och Facebook i stället för att ge våra middagsvänner vår uppmärksamhet, kan helt enkelt inte vara rätt.
Sämre sömn och ytligare relationer
Micke Darmell pekar på många negativa effekter, byggda på forskning. Ständig närvaro på nätet stressar våra hjärnor, som kollektiv sover vi sämre, prestationsförmågan sjunker och vi får ytligare relationer till andra människor. Vi scrollar hellre igenom våra 200 Facebook-bekantas uppdateringar i stället för att ringa eller besöka någon vi bryr oss om på riktigt. Amerikansk forskning visar till och med att människor som i högre utsträckning lever sitt sociala liv i mobilen är mer egoistiska och mindre benägna att hjälpa sina medmänniskor i verkliga livet.
– Det är lätt att välja en enkel väg som inte möter motstånd. Om jag inte kan gå på middagen skickar jag ett sms med en halvlögn i stället för att ringa och säga: "Hördu Jocke, jag har haft det jobbigt och orkar inte komma". Att allt fler gör slut med varandra i den digitala världen i stället för öga mot öga är faktiskt sjukt.
Större medvetande
Vi vill följa flödet i världen, nära och fjärran, dygnet runt. Och drivkraften är tyvärr inte bara vår nyfikenhet på andra. Var fjärde person som har Facebook mår dåligt om de inte får logga in regelbundet. Vi får snabb respons i det digitala umgänget och hjärnans belöningssystem gör att vi bara vill ha mer.
– Vi älskar bekräftelse, och den har aldrig varit så nära och lättillgänglig. Någon har tryckt på gilla; jag är inte ensam. Ett sms-pling bekräftar att någon vill något, att vi finns. Vi blir beroende, det är ren kemi. Det är mycket svårt att ignorera ett burrande i fickan, säger Micke.
Själv granskade han vid ett tillfälle 200 vuxna i tunnelbanan, som hade sällskap av barn. 170 av dem höll på med sina mobiler. Men att påpeka detta kan väcka ont blod. "Moralpanik! Vi har alltid låtit oss distraheras av struntsaker, låt oss vara ifred", blir svaret.
– Jag vill verkligen inte komma med några pekpinnar. Men vi följer en norm, ett beteendemönster, utan att ifrågasätta det. Det finns en hel industri där bakom som släpper nya grejer hela tiden. Det är producenterna som kallar mobilerna smarta, inte vi.
När Micke Darmell föreläser i ämnet får han bevis på att han är rätt ute med sina funderingar.
– Det berör alla. Folk skrattar så de gråter när jag drar exempel på hur vi beter oss med mobilerna, för att man känner igen sig i det absurda. Ändå fortsätter vi.
– Jag vill skapa en medvetenhet. Jag har själv fejan, twitter och alltihop. Men jag vet varför jag är där, när jag är det.
Så kopplar du ned, en aning .- 5 råd om du vill minska din uppkopplade tid
1. Skapa frizoner där du/ni ska vara nedkopplade. Det kan vara köket, vardagsrummet eller altanen.
2. Lägg bort mobilen när du gör något du tycker om; lagar mat, tränar, läser. Du kommer inte att missa något.
3. Facebook-banta. Börja med någon gång i veckan då du väljer att inte logga in. Gör medvetet något annat som du tycker om.
4. Köp en riktig väckarklocka och lämna mobilen utanför sovrummet. Du kommer att sova bättre och bli piggare. Att läsa sig trött på en skärm som med en bok går inte. Hjärnan går på högvarv.
5. Lär dig pinkoden, och stäng av på riktigt. Att stänga av ljudet hindrar dig inte från att kolla vem som vill dig något när det burrar.
Boken ”Uppkopplad eller avkopplad: om konsten att verka i en uppkopplad värld” kan du köpa på Adlibris