Låt robotarna ta över – Det finns viktiga saker att göra

Claudia Olsson är en av de där människorna man inte kan låta bli att imponeras av. Trots att Claudia bara är 29 år, har hon hunnit göra mer än vad många av oss hinner med under en livstid. Hon har läst till civilingenjör på KTH och till civilekonom på Handelshögskolan. Hon har jobbat för FN och har kallats Teknologstjärna i pressen och 2011 utsågs Claudia till Årets Ledare. Hennes bakgrund som första svenska student på och sedan rådgivare till framtidsuniversitet Singularity på NASA Ames i Silicon Valley gör att man utan tvekan kan påstå att hon ser längre in i framtiden än de flesta. Talarforum har träffat Claudia för att bland annat höra om vilka globala utmaningar och möjligheter vi alla står inför.

Jag tror att vi har ett antal stora utmaningar och möjligheter framför oss. En av dessa är befolkningstillväxten. Eftersom fler människor kräver mer av jordens resurser gäller det att kunna möta de behov den växande befolkningen har.

– En annan är att se till så att fler får tillgång till högkvalitativ utbildning. Det ska bli otroligt spännande att se vad man kan åstadkomma genom en mer digitaliserad utbildning; hur användning av läsplattor, mobiler och de senaste tekniska verktygen kommer att påverka undervisningen. Men det ska bli lika intressant att se även hur utbildningar kan bli mer flexibel genom olika typer av teknologier. Tekniken kan då göra utbildningen mer specialanpassad efter vilket sätt vi tar till oss ny kunskap. Hur vi kan utveckla utbildningen globalt i framtiden är oerhört viktigt eftersom det finns tydliga samband mellan utbildningsnivå och hälsa.

Och när det gäller just global hälsa ser Claudia stora möjligheter i framtiden, både när det gäller utvecklingen av digitala applikationer samt användandet av nanoteknik.

– Inom hälsa är alla digitala applikationer väldigt spännande. Det finns redan idag digitala piller och digitala plåster som kontinuerligt rapporterar hur vi mår, i framtiden kommer vi ha förfinat den tekniken ännu mer. Vi skaffar oss dessutom hela tiden en större förståelse för vårt mänskliga genom. Det kommer leda till att vi kan skapa mediciner som är mer anpassade efter vår personliga genuppsättning. Och ju mer specialanpassad medicinerna och behandlingarna blir desto friskare blir vi

När vi genom drönar och annan robotteknologi kan frigöra tid från logistik, transport och den rena produktionen, ser Claudia stora möjligheter att vi kan använda den tiden till att göra världen bättre för alla.

– Robotik i kombination med artificiell intelligens är väldigt spännande. Det vill säga, hur vi kan automatisera allt från bilar och flyg till samhället rent allmänt. Det kommer att bli så stort att det bara går att jämföra med den industriella revolutionen. Robotiken blir nästa steg i den processen. Nästan allt repetitivt arbete kommer att kunna göras enbart av maskiner. Det kommer i sin tur att ge oss mer tid och möjlighet att fokusera på vår kreativitet och vårt intellekt. Tid som frigörs från de mer repetitiva arbetena kommer vi kunna lägga på arbete för att höja den globala levnadsstandarden. Fokus ska givetvis ligga på att tillhandahålla rätt verktyg för de som lever runt fattigdomsgränsen.

För många av oss kan framtiden te sig lite skrämmande. Vi kan ha svårt att veta hur vi ska tänka för att inte missa något och hamna på efterkälken. Claudia menar att det beror på att vi tänker fel. För att förbereda oss på framtiden måste vi tänka bredare.

– Vår hjärna är anpassad för att tänka linjärt. Det är naturligt för oss att extrapolera och tro att framtiden kommer att utvecklas i samma riktning som det som redan varit. Det är någonting vi måste gå ifrån. De flesta företag tänker i bästa fall inom fem till tio år när de sätter utvecklingsmål, och då bara inom sitt verksamhetsområde. För att förbereda sig på framtiden bör företagare istället tänka mer utanför det som är direktkopplat till deras affärsområde. Jobbar man inom energi kan man till exempel titta på syntetisk biologi. För det är när olika teknologier möts och skapar nya innovationer som det blir riktigt spännande. Det är också där utvecklingen går snabbast. Företagsledare idag behöver mer omvärldsbevakning med förståelse för såväl de snabbast växande marknaderna som de snabbast utvecklande teknologierna. Att kunna se hur och var marknaderna och teknologierna möts är viktigt för att vara med i framtiden.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2