10 tips på sommarvärdar i sommar i P1

Sommar i P1 är ett program som görs av Sveriges Radio och sänds varje sommar. Programledarna är särskilt utvalda sommarvärdar som ansvarar för var sin dag, de presenterar sig själva, fritt valda ämnen och musik som de själva valt.

”Det ska vara lätt musik med prat med mening i”, så beskrev dåvarande underhållningschefen Tage Danielsson på Sveriges Radio det nya programmet 1959. Programmet har blivit en del av den svenska sommaren allt sedan dess. Sommar i P1 firar i år 60-årsjubileum.

Vi vill tipsa om tio sommarvärdar som även är fantastiska föreläsare. Vill ni höra mer av dem kontakta oss så hjälper vi er att boka in en föreläsning med någon av dem.

Isabella Löwengrip – 24 juni

- I mitt Sommar berättar jag om vad som präglat mig till den jag är idag och varför jag är övertygad om att jag en dag kommer bli världens mäktigaste affärskvinna. Om man någon gång sett mitt namn skymta förbi i media så kommer man nu få reda på vem jag är.

Isabella Löwengrip är entreprenör och influencer. Hon startade under tidiga tonåren bloggen Blondinbella och blev nordisk pionjär inom sociala medier där hon idag är en av de allra största. Har grundat flera framgångsrika företag inom skönhet, mode och tech som tillsammans omsätter över hundra miljoner. Har utsetts till Sveriges mäktigaste affärskvinna. Skrivit flera böcker och är en flitigt anlitad föreläsare. Är i full gång med att etablera sitt första utlandskontor i New York.

Anders Hansen – 25 juni

- Vi lever längre och är friskare än någon gång tidigare i människans historia. Ändå äter över en miljon svenskar medicin mot depression. I mitt Sommar undrar jag varför vi mår så dåligt när vi har det så bra – och vad kan vi göra åt det.

Anders Hansen är överläkare i psykiatri, författare och föreläsare. Han fick enormt genomslag med boken Hjärnstark som beskriver hur motion stärker hjärnan, gör dig stresstålig och intelligent. Belönades med Mensapriset och Hälsopriset som årets författare. Aktuell med boken Skärmhjärnan om hur den digitala livsstilen kan leda till psykisk ohälsa. Har även skrivit Fördel ADHD som nyanserar bilden av vad adhd är och beskriver de positiva sidorna. Driver podden Psykiatrikerna tillsamman med en kollega. Är krönikör i Dagens Industri och populär föreläsare. Utbildad läkare och civilekonom. Har skrivit över 2 000 artiklar om medicinsk forskning och bioteknik.

Tony Irving – 28 juni

- Det är inte lätt att veta vem man är, men i mitt Sommarprat kommer jag att staka ut vägen jag har vandrat för att komma fram till vem jag är. Och vilka uniformer jag tvingats in i längs med den vägen för att passa in. Jag ser fram emot att få klä av mig dem tillsammans med er som lyssnar.

Tony Irving är dansare, koreograf och programledare. Han är en känd nöjesprofil som suttit i juryn för Let´s dance sedan starten. Har som dansare tävlat i EM och VM och blivit svensk mästare flera gånger. Varit domare i världsmästerskap i olika dansdiscipliner och är en flitigt anlitad danslärare, konferencier och föreläsare. Har skrivit självbiografin Life, Love and Passion som handlar om en resa till självacceptans. Medverkat i många tv-program och varit programledare för Irving i P4. Är utbildad kock, samlar på engelskt porslin.

Jonas Hassen Khemiri – 29 juni

- Jag ska berätta om när jag inte kunde skriva, inte kunde bli kär och hur allt vände.

Jonas Hassen Khemiri är författare och dramatiker. Han är en av våra mest kända författare, aktuell med romanen Pappaklausulen. Slog igenom med den prisade romanen Ett öga rött. Fick Sveriges Radios romanpris för Montecore och Augustpriset för romanen Allt jag inte minns. Översatt till ett 30-tal språk. Debuterade som dramatiker med pjäsen Invasion! som spelats världen över och fick priset Village Voice Obie Award för bästa manus i USA. Ende svensk som publicerat en novell i The New Yorker. Ett öppet brev till justitieministern med egna erfarenheter av diskriminering fick stort genomslag, även internationellt.

Kodjo Akolor – 4 juli

- Mitt Sommarprat ska handla om mina föräldrars resa till Sverige och hur jag gick från att vara utsatt i skolan till att bli en enligt vissa helt otrolig förmåga, enligt andra not so much.

Kodjo Akolor är programledare och komiker. Han är aktuell med den uppmärksammade enmansföreställningen Jag, pappa? om papparollen. Har även skrivit boken Den ultimata föräldraguiden tillsammans med sin fru. Hörs som programledare i Morgonpasset i P3 och var en av programledarna i årets Melodifestival. Var under flera år programledare för Musikhjälpen och har programlett P3-Guldgalan. Har fått pris som Årets svenska programledare. Har även deltagit i SVT:s Bäst i test och folkracetävlingen Det stora racet. Uppträtt som ståupp-komiker över hela landet.

Jonas Gardell – 7 juli

- Mitt Sommar i P1 tillägnas alla ufon överallt, i alla hålor och tonårsrum och barndomsmörker, på det att de ska finna tröst och hopp och vägen ut.

Jonas Gardell är författare och artist. Han är en av våra största kulturpersonligheter. Aktuell med scenshowen Queen of f*cking everything! Den senaste tv-serien De dagar som blommorna blommar kretsar kring livets oändliga skörhet. Senaste romanen Till minne av en villkorslös kärlek är ett nära porträtt av modern. Boken En komikers uppväxt blev både långfilm och tv-serie. Hyllad tv-serie blev också trilogin Torka aldrig tårar utan handskar. Skrev manus till filmen Livet är en schlager. Fick en Guldbagge för manus till filmen Pensionat Oskar. Teologie, medicine och filosofie hedersdoktor vid tre universitet.

Emma Frans – 13 juli

- Jag kommer att prata om hur vetenskapen har en tendens att komma och sabba sånt som verkar lite för bra för att vara sant. Och att vi alla ibland är faktaresistenta idioter.

Emma Frans är doktor i epidemiologi, forskare, vetenskapsskribent. Hon är forskare och har utsetts till Årets folkbildare två gånger, av Studieförbundet Vuxenskolan och föreningen Vetenskap och Folkbildning. Skriver i Svenska Dagbladet under vinjetten Vetenskapskollen och har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst. Senaste boken heter Sant, falskt eller mitt emellan och innan den kom Larmrapporten – att skilja vetenskap från trams. Medverkar ofta i tv. Arbetar på Karolinska Institutet och forskar bland annat om adhd-mediciners biverkningar.

Måns Möller – 3 augusti

- Jag ska göra ett Sommarprat som handlar om att ta sig vatten över huvudet. Musikaliskt så ska jag bland annat få spela en specialkomponerad låt av min bästa kompis Stephen Simmonds, en av Sveriges bästa soulröster genom tiderna. Jag ser SÅ fram emot det!

Måns Möller är artist och komiker. Han är en av landets mest kända ståuppkomiker. Aktuell med föreställningen Världens historia – den osminkade sanningen. Föregångaren Sveriges historia vann Det svenska humorpriset som Årets scenshow. Berättade om livet som pappa till en autistisk son i föreställningen Jävla Pajas – det här skojar du inte bort. Tog Guiness Världsrekord i snabbast över Europa på cykel 2017 då han cyklade från Uralbergen till Portugals kust på 29 dagar. Har också cyklat från kust till kust över USA för att stötta barn med neuropsykiatriska diagnoser. Varit programledare i tv-program som Cirkus Möller, Superungar och medverkar även i Parlamentet.

Azita Shariati – 9 augusti

- Jag kom med två tomma händer och stora drömmar, precis som de människor som dagligen kommer hit. Jag ville åstadkomma något, lära mig något och bidra med något. Och jag lyckades för att jag mött människor som sett och stöttat mig, men framför allt för att jag själv varit beredd att hitta nya vägar och nya lösningar.

Azita Shariati är företagsledare och vd för Sodexo Norden. Hon har utsetts till Årets mäktigaste affärskvinna, Årets direktör och Årets superkommunikatör. Hyllad för sin lyhörda och inkluderande ledarstil. Har gjort företaget mer jämställt med cirka 50 procent kvinnor på ledande poster. Gett ut boken Hela bilden, om sitt liv och sin ledarskapsfilosofi. Kom till Sverige som 20-åring för att återförenas med sin pojkvän som flytt hit.

Tilde de Paula Eby - 16 augusti

- Lite nu och då tror jag mig ha kommit på meningen med livet. Det kan vara när jag tar det första glaset rosé i vårsolen, när jag avslutat ett träningspass eller när jag vaknar och inser att det är helg så jag får somna om. Men så slår det mig alltid... Jag har inte en aning! Mitt Sommarprat blir nog lika osorterat som jag själv. Och lika avgrundsdjupt och kittligt som mitt liv.

Tilde de Paula Eby är journalist och programledare. Hon har fått Kristallen som Årets bästa kvinnliga programledare två gånger. Arbetat på TV4 i över 20 år. Främst på Nyhetsmorgon men även med program som När & Fjärran, Spårlöst, Hela Sverige bakar och Let’s dance. Aktuell i nya programmet Efter fem i TV4. Kom till Sverige som ettåring sedan familjen flytt från militärdiktaturens Chile. Har skrivit böckerna Gummimammor, plastpappor och bonusbarn och Tiden läker inga sår. Arbetat som pizzabagare, lokalvårdare och motorsågsförsäljare.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2