Han är utsedd till Sveriges mest begåvade samhällsbyggare - Siavosh Derakhti grundare av Unga mot antisemitism & främlingsfientlighet

Siavosh Derakhti

Siavosh Derakhti, social entreprenör och föreläsare, har blivit utsedd till Sveriges mest begåvade samhällsbyggare av Veckans affärer. Veckans affärer skriver om den 25 åriga Malmökillen som bland annat har grundat föreningen unga mot antisemitism och främlingsfrihet. Han arbetar med ungdomar för att öka kunskapen och motverka utanförskap.

Det hela började med en skolresa till Auschwitz och idag har Siavoshs arbete mot utanförskapet i Malmö vuxit och blivit globalt. ”När människor hamnar i utanförskap blir de förbannade och då kan vad som helst hända”, säger Siavosh Derakthi som själv var en värsting när han växte upp. ”Vi har en massa bra saker i Malmö, men också våra problem, fortsätter Siavorsh.

Tack vare en lärare som såg igenom den hårda ytan och en resa till Auschwitz som hans insiktsfulla pappa tog med honom på tog hans liv en ny vändning. Tillsammans med några klasskamrater kom han själv att ordna en klassresa till nazisternas utrotningsläger i Polen som en del av sitt fördjupningsarbete på gymnasiet. Det blev också startpunkten för föreningen Unga muslimer mot antisemitism som han grundade för drygt sex år sedan. I dag arbetar föreningen även aktivt mot islamofobi, antiziganism och främlingsfientlighet.

Hans förändringsarbete som började på fältet, i skolor och på ungdomsgårdar, sker i dag även bland såväl svenska som internationella toppolitiker. Inte minst tack vare Raoul Wallenberg-priset som han tog emot ur handen på USA:s president Barack Obama 2013 och placeringen på Forbes lista ”30 under 30” förra våren.
”Beslutfattarna har börjat lyssna på mig. Så var det inte i början. Genom Forbes har jag fått en helt annan trovärdighet och tillgång till ett fantastiskt nätverk med personer över hela världen som jag kan messa så fort jag behöver.” Från sin nya plattform vill han fortsätta att bekämpa orättvisor och jobba med integration, utanförskap och mångfald på global nivå. ”Människor behöver utbildning, sysselsättning och arbete, annars hamnar de i utanförskap och känner sig frustrerade.”

Han var en social entreprenör långt innan han själv och omgivningen ens kände till begreppet och får i dag ett fantastiskt gensvar för sina idéer. ”Samhällsförändrare är inte bara vänsteraktivister i dag, de finns i alla läger. Även bland de stora företagsledarna” avslutar Siavosh.

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2