Lennart Persson om Almedalsveckan 2012

Lennart Persson

Nu skiner vårsolen och sommaren 2012 är snart här, så även årets Almedalsvecka. Som mötesplats är Almedalsveckan unik. Den har vuxit från att vara ett politiskt forum till att bli en samlingsplats för alla som vill vara med och forma Sverige. I takt med detta har även intresset från alla inblandade aktörer ökat.

Förra året innehöll Almedalsveckan nästan 1500 programpunkter och i år ser det ut att bli ännu fler. Så konkurrensen för att göra sin röst hörd är stenhård.

Hur kan din organisation göra sig än mer synlig på Almedalsveckan?

Vi på Talarforum har många års erfarenhet av att göra möten speciella, allt från paneldebatter till mingelunderhållning. Det är de små detaljerna som kan vara skillnaden som behövs för att sticka ut och höras i mängden.

Några av moderatorerna som kommer vara på plats är:

Lennart Persson, Lennart Ekdal, Diana Uppman, Erik Blix, Thord Eriksson, Pelle Thörnberg, Lars Adaktusson, John Crispinson, Linda Nyberg, Johan Wester, Alexandra Pascalidou, Edna Eriksson, Henric Borgström, Mia Odabas, K-G Bergström, Stig-Björn Ljunggren, Lena Friblick, Folke Rydèn, Elin af Klintberg, Claes de Faire, Alex Schulman, Staffan Dopping, Gudrun Schyman, Jens Orback, Ellinor Persson, Malou Von Sivers och Gabriella Ahlström.

Kontakta Talarforum för mer info.
info@talarforum.se 08-545 535 00

Vi på Talarforum bad journalisten och programledaren Lennart Persson om sina tankar om Almedalen.

Ifjol hade jag mitt första möte med politikerveckan i Almedalen. Och tanken som slog mig var glasklar: "Politikens Kiviks marknad"! Kommer jag verkligen att stå ut med det där?! Tingel tangel , politiska gycklare, populistiska utspel och julafton för lobbyister, PR-människor och allsköns lycksökare i politikens utmarker.

Ja, ända sen Olof Palme ställde sig på ett lastbilsflak 1968 och talade har Almedalen
varit ett begrepp i svensk politik. Alla vill vara där. Alla vill höras och synas. Alla tävlar om mesta möjliga uppmärksamhet. Det arrangeras hundratals seminarier, debatter och utfrågningar. Det minglas och dricks rosévin och bubbel.

Journalister och politiker umgås på ett sätt som aldrig förekommer annars. På gott och ont. Och det allt överskuggande är förstås att tränga igenom bruset! Att vara den som märks, som sticker ut!

Bland det mest spektakulära genom åren är väl Gudrun Schymans tilltag att elda upp 100 000 kr för att sätta fokus på löneskillnader mellan män och kvinnor. Eller att vi har ”lön efter kön”, som Schyman sa. Om det gav önskad effekt låter jag vara osagt.

Men klart är att varje seminarium, varje uppträdande, varje mingel och utfrågning måste sticka ut för att ge önskad effekt!

Och då kommer förstås 10 000 kr-frågan: Hur gör man?

Ja, det duger inte längre med snittar och champagne för att få "en plats i solen". Den tiden är sen länge sen förbi.

Men vad är då hemligheten för att lyckas? Ja, tre saker är centrala:

För det första: spännande människor! Inget seminarium i världen tränger undan en intressant, kontroversiell och färgstark makthavare!

För det andra: ett viktigt ämne! Ett ämne som berör - som helst är avgörande för liv och död - och i brist på det ett ämne som är avgörande för vår framtid. Eller i värsta fall ett ämne som bara är aktuellt.

Och för det tredje: En duktig moderator! En som har förmågan att ställa de rätta frågorna. En som inte väjer för det obekväma och kan ställa problemet på sin spets!

Ja, svårare än så är det inte. Tulipanaros! Eller "lätt å säge", som det heter i den gotländska reklamen.

Hur var då mitt första möte med Almedalen ifjol? Ja, mina fördomar kom ordentligt på skam. Visst var det lite tivoli och tingel tangel här och var, men på det hela taget imponerades jag enormt av öppenheten och den näst intill frustande diskussionen som, pågick överallt - från Donners plats, till S:t Hans ruin och ner till småbåtshamnen.

Jag vill sträcka mig så långt som till att Almedalen förmodligen är så nära ett politiskt paradis vi kan komma i denna vår cyniska värld. Och var nånstans skulle detta kunna ske på samma sätt utan gigantiska säkerhetspådrag och avspärrningar, om inte just i Sverige, på Gotland, i Visby!
I Almedalen möts verkligen stora och små under avspända former och här få alla en chans att höras under några korta, heta sommardagar varje år.
Det är stort och imponerande!

Lennart Persson

Sök

Använd gärna vår avancerade sökning om ni vill kunna förfina sökningen efter föreläsare

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2

Be om en offert

Oavsett arrangemang får du alltid rådgivning från idé till genomförande.

Eventuppgifter
1
Kontaktuppgifter
2